Yoga för en mer hållbar värld

GÄSTBLOGGARE: Catarina Rolfsdotter-Jansson. Författare, föreläsare, moderator och yogainstruktör vars starka drivkraft är att ställa om system, både mänskliga och samhälleliga, så att de blir mer hållbara.  Hon bidrar här med ett stycke ur sin bok ”Handbok för en hållbar människa” som kommer ut i januari på Roos & Tegnér förlag.

Att intresset för yoga ökar år efter år är en logisk konsekvens av hur vårt samhälle ser ut. Yogan erbjuder tekniker att hantera stress och att skapa fokus och balans i livet. Yogan gör oss till bättre människor – mindre självupptagna och mer omtänksamma tack var de dokumenterade effekterna på vår psykiska hälsa. Forskare från Duke University Medical Center i USA har gått igenom över hundra studier för att undersöka om yoga kan lindra psykisk ohälsa. Forskarna fokuserade på 16 studier om yogans effekt på bland annat depression, schizofreni, ADHD och sömnstörningar. Man kom fram till att yoga har positiva effekter för samtliga symptom på psykisk ohälsa, med undantag för ätstörningar och kognitiva problem – de studierna hade för få deltagare för att forskarna skulle kunna dra några vetenskapliga slutsatser. Några av studierna antyder att yoga påverkar kroppen på liknande sätt som antidepressiv medicin och psykoterapi. Till exempel kan yoga påverka hjärnans signalsubstanser och därmed öka nivåerna av ”må bra-ämnen” som serotonin.

”Jag har kommit fram till att regelbunden utövad yoga hjälper mig att hitta stunder då jag kan reflektera i vardagen – när jag promenerar med hunden, när jag ligger i badet, när jag sitter på tåget. Det är som att mitt system lättare hittar bromsen och växlar spår in på en räls med lugnare takt och bättre utsikt.”

Att yoga är stark medicin mot det mesta som är ur balans vet jag efter att ha undervisat i yoga i snart 15 år. Och att vi människor kommer mer i balans är bra även för planeten och för framtida generationer. Jag började med yoga när jag fick mitt andra barn och insåg att från och med nu skulle livet bli ännu mera intensivt. Efter att ha utövat yoga lite grann, blev jag under åren jag bodde i Asien helt hooked och började utbilda mig till instruktör.

För mig har yogan gjort att jag vågar mera. Den hjälper mig när jag arbetar i direktsändning i TV, den hjälper mig under svåra intervjusituationer när jag modererar konferenser och seminarier. Med hjälp av andningen och det lugn den ger kan jag även i de mest absurt stressiga situationer behålla mitt fokus.

Jag har kommit fram till att regelbunden utövad yoga hjälper mig att hitta stunder då jag kan reflektera i vardagen – när jag promenerar med hunden, när jag ligger i badet, när jag sitter på tåget. Det är som att mitt system lättare hittar bromsen och växlar spår in på en räls med lugnare takt och bättre utsikt. Forskningen bekräftar att medan vi djupandas och fokuserar på andningen kan vi inte hålla andra tankar i huvudet. Hjärnan inser att den inte behöver ha hög beredskap och börjar skicka ut lugnande signalsubstanser. Vi växlar över från aktivitet i det aktiva, adrenalinstyrda sympatiska nervsystemet till aktivitet i det lugna parasympatiska nervsystemet.

”Yoga handlar främst om att ha medkänsla med sig själv.”

Vad är då yoga? Yoga brukar kallas världens äldsta vetenskap om livet. Yoga är ingen religion, ingen teori, utan en praktisk livsstil. Ordet yoga betyder förening. Det underliggande syftet med all yoga är att förena det personliga jaget med den rena universella medvetenheten. Yoga kan vara precis så djupt, eller så kan man välja att fokusera på yogans fysiska aspekter. Det ena motsäger inte det andra och hur man ser på yoga förändras ofta under utövandet.

Yoga handlar främst om att ha medkänsla med sig själv. Jag lägger mycket vikt vid självmedkänsla vid mina klasser. Självmedkänsla innebär bland annat att acceptera sin kropp även om kroppen kanske inte uppför sig precis som man vill. Det handlar även om att acceptera sina tankar och känslor som de är just i stunden och att släppa taget om dem under yogan.

Låter det skönt? Det är det. Unna dig att prova om du inte redan är yogi.
Världen behöver fler människor i balans.

/ Catarina

  www.rolfsdotter.se

Lämna en kommentar