Effektiv quick fix mot stress?

[”Gå till gymmet. Glöm inte tvättiden imorgon och glöm inte att boka det där mötet. Kom för allt i värden ihåg att hämta barnen på det där kalaset inne i stan och att plocka upp den där röda klänningen hos din kompis på vägen hem. Glöm inte att dubbelkolla lokal till konferensen och boka tvättid ytterligare en gång eftersom du glömde den förra. Och gå till affären och hitta en ny mobiltelefon och det där mailet och bilverkstaden, och middagen med grannarna och laga skorna och maten och gymmet och barnen, och jobbet, chefen, skolan, uppsatsencykelnbilenbarnenjobbetmatengymmet…. GAH!”]

Och när ska vi komma ihåg att andas? Att släppa det konstanta flödet i kalendern för fem minuter (5 minuter!) och bara se oss omkring?

Istället fyller vi våra kalendrar, stressar i trafiken, bokar in fler möten på jobbet och chattar med vänner när vi sitter och äter middag med våra familjer. Och så köper vi de där deodoranterna. Stressdeodoranterna. Som om vi inte har tid att ifrågasätta eller ta tag i roten till problemet (att vi proppar våra kalendrar fulla så att de nästan spricker). Vi proppar och proppar och stressar och stressar och svettas och svettas och kommer inte på tanken att ”hey, jag kanske borde stanna upp och sakta ner mitt tempo lite grann”. Nej. Vi köper deodoranter istället.

Frågan är bara – vad är jag villig att riskera nu för att ta en quick fix? Hälsan? Familjen? Kärleken? För om jag ska vara brutalt ärlig mot mig själv så värdesätter jag ju annat framför allt det ovan nämnda när jag inte ifrågasätter min egen stress. Den tanken gör ont…

Jag stod framför deodoranthyllan på ett apotek igår och när alla rader var fulla förutom en (den med stressdeodoranter) slog det mig hur mycket vi människor älskar en quick fix.

En deodorant är en quick fix. Ett ifrågasättande av livsval och kalenderfyllnad är inte det. Ett sådant ställningstagande tar tid och det kommer med all säkerhet att bli obekvämt när du börjar gräva upp gamla beteendemönster. Jag vet, för jag har gjort det och gör det fortfarande. Jag och många med mig kämpar med detta dagligen. Det är inte snyggt när man börjar ifrågasätta sig själv. Då är det mycket enklare att köpa en deodorant. En deodorant som utlovar maximal torrhet de kommande 72 timmarna så att jag på så sätt köper mig mer tid att stressa ännu lite mer utan att märka det. För jag har ju som bekant inte tid att stanna upp och känna efter hur jag verkligen mår. In. Köp en deodorant. Ut. Men det är en quick fix och du vet lika väl som jag att denna quick fix inte kommer hålla för alltid. Frågan är bara – vad är jag villig att riskera nu för att ta en quick fix? Hälsan? Familjen? Kärleken? För om jag ska vara brutalt ärlig mot mig själv så värdesätter jag ju annat framför allt det ovan nämnda när jag inte ifrågasätter min egen stress. Den tanken gör ont…

Själv upplever jag att det är lättare att göra någonting för någon annans skull än för min egen. Känner du likadant? Dra nytta av det och rensa i ditt schema för dina barns, din sambos, din mammas eller din lillebrors skull. Ta ansvar för vad du planerar in i kalendern för någon annans skull.

UTMANING:

Jag ska sätta mig ner redan NU och gå igenom min kalender och plocka bort minst fem kalenderposter. Testa vad som händer om du gör detsamma. Kan du plocka bort fem? Kanske tre? Tio?

TIPS:

Planera in stryka-saker-ur-kalendern-tid (det är ju ganska kul för det är motsägelsefullt att planera in att en sak för att ta bort andra saker) men jag upplever att det har hjälp mig och många i min närhet. Avsätt tid för att ifrågasätta ditt schema. Just de stunderna kan behöva lite hjälp på traven till en början för att få plats i din veckorutin.

/ Victoria

1 tanke på “Effektiv quick fix mot stress?”

Lämna en kommentar