Vad gör du när alla andra kör i 180 km/h?

Att komma hem från en intensiv arbetsdag är lite som att svänga in på en landsväg från motorvägen. Du går från 120 kilometer i timmen till bara 90.  Det är inte så ”bara” med 90 kilometer i timmen. Det är en relativt snabb hastighet som tar dig framåt och till och med dit du ska så småningom. 90 kilometer i timmen får jobbet gjort genom att ta dig från punkt a till punkt b. Men det känns plötsligt så långsamt.

Du körde precis i 120 kilometer i timmen och det gjorde alla andra runt dig också. Dessutom fanns det de som körde om dig. Som körde i kanske 140, 150 eller 160 kilometer i timmen. Som fick dig att känna dig långsam även på motorvägen. Då känns 90 plötsligt rätt futtigt.

Vi är flockdjur. Vi kan inte låta bli att jämföra med andra eller relatera våra liv med deras. Att bryta mot det gemensamma mönstret är inte bara svårt på ett intellektuellt plan. Det gör ont i kroppen. Det går emot vår magkänsla. Om alla andra runt mig kör i 180 kilometer i timmen och jag är den enda som kör enligt hastighetsbegränsningen så kommer jag till slut börja fundera på om jag läst fel eller om det är något fel på mig som kör så långsamt.

Att då lägga ifrån sig mobiltelefonen när alla andra går runt med den i handen, har den framme på bordet under lunchen och tar med den på toaletten är inte helt lätt. Det handlar inte bara om att du själv börjar hantera din mobiltelefon på ett medvetet plan utan också att du kan behöva börja umgås med andra som vill hitta en nykterhet i sin teknikanvändning. Annars blir hela livet en kamp mot flockens beteenden. Ett ständigt socialt visselblåseri som kommer lämna dig ensam och trött.

Det kanske är dags att omge dig oftare med människor som också vill lämna ifrån sig mobilen då och då. Berätta för din familj vad du behöver för att hitta lugn. Uppmuntra deras nyktra användande av mobiler, datorer och elektronik. Hitta sätt och rutiner som funkar för er och bygg upp en harmoni i varandra. Inte för att göra slut med tekniken. Inte för att dissa tekniken. Utan för att hitta ett förhållningssätt till den som är hållbart och ansvarsfullt.

/ Navid

Lämna en kommentar