Så skapar du mobilfria middagar

Snart är helgen här. Dags att checka ut från kontoret och bege sig hemåt. Kanske har du planer på att delta i eller bjuda in till en middag? I sådana fall vill vi utmana dig att öppna upp för en annan sorts middag. En middag utan mobiltelefoner. Varför? kanske du frågar dig.. Mobilerna stör väl inte så mycket? Att mina vänner Googlar, Instagrammar, fotar maten, chattar och Tinderswipar innan, under eller efter middagen är väl… inget problem? Att det plingar till mitt i en tugga, att bordet vibrerar till när din vän delar någonting personligt från sin skilsmässa, att en ringsignal bryter tystnaden när alla tar den första sippen på fördrinken. Det är väl inget ”problem”?
”Med ständiga yttre stimuli kan man bara nå till ett visst djup i en konversation. Din kropp och din hjärna är inställd på att du kan bli avbruten när som helst, din kropp är i ”fly och fäkta-läge” vilket gör att du inte är fullt närvarande i stunden. Du är alltid beredd på att någonting annat dyker upp.”
Kalla det vad du vill men mobilernas ständiga närvaro skapar och lägger grunden för en viss stämning i rummet. Blotta närvaron av en telefon på middagsbordet signalerar klart och tydligt att ”även om jag är här nu så är jag fortfarande väldigt intresserad av vad som händer någon annan stans.” Att någon som du är mitt uppe i en konversation med väljer att plocka upp sin telefon mitt i samtalet och säger ”jag måste verkligen ta detta” bryter inte enbart ert samtal för stunden, det bryter det speciella band man skapar mellan två människor i ett samtal. Med ständiga yttre stimuli kan man bara nå till ett visst djup i en konversation. Din kropp och din hjärna är inställd på att du kan bli avbruten när som helst, din kropp är i ”fly och fäkta-läge” vilket gör att du inte är fullt närvarande i stunden. Du är alltid beredd på att någonting annat dyker upp. Förutom att detta inte är hälsosamt för din kropp är denna vana inte direkt toppen för dina relationer. Att inte ge dig själv och dina nära och kära tid att landa tillsammans och samtala med varandra gör att de känslomässiga avstånden mellan er ökar, pushnotis för pushnotis.
Vad kan du då göra redan nu inför lördagens middag?
”Därför är det viktigt att ni skapar en så trygg miljö som möjligt. Detta innebär att det är viktigt att alla lägger ifrån sig sina telefoner och inte bara vissa personer. Detta är någonting ni gör tillsammans och det får du också gärna förklara för dina vänner.”
När alla har kommit och när ni har satt er till bords ber du om ordet och förklarar att du önskar att alla sätter sina telefoner på flightmode och lägger dem i en korg i hallen. Förklara sedan varför detta är viktigt för dig och för dem och be alla respektera detta. Fundera över varför du vill göra detta. Är det för att öppna för samtal med mer djup, öka närvaron, hjälpa dina vänner att varva ner tillsammans eller för att det är kul att testa? Berätta för dem. Bjud in dem till att förstå hur du känner. Berätta för dina vänner hur länge ni kommer göra detta. Är det under en timme, fem timmar eller under hela kvällen? Våga stå fast vid din känsla. Du kommer få många ”anledningar” från dina vänner om varför de måste få ha sin telefon i fickan under kvällen (min date kommer messa, chefen kanske vill någonting, min mamma kanske ringer, tänk om jag behöver Googla någonting, jag kanske behöver skriva ner någonting).  Tänk på att det kan vara utmanande att släppa telefonen om man aldrig tidigare gjort det. Därför är det viktigt att ni skapar en så trygg miljö som möjligt. Detta innebär att det är viktigt att alla lägger ifrån sig sina telefoner och inte bara vissa personer. Detta är någonting ni gör tillsammans och det får du också gärna förklara för dina vänner. Att ni gör det på lika villkor. Underlättar det gör gruppen så berätta redan innan middagen att det kommer vara mobilfri. Det kan vara utmanande men det är värt det. Under de mobilfria middagar jag och Navid bjudit in till hemma hos oss i Malmö har samtalen blivit djupare, närvaron större, folk gissar och använder sin fantasi istället för att Googla, maila och Facebooka. Ingen bygger sitt personliga varumärke genom att fota mat, Tinderdejta eller strösurfa. Och ingen har någonsin missat ett viktigt samtal. Trevlig helg och lycka till! / Victoria Pssst! Dela gärna hur det gick, hur det kändes och vad som hände genom att skicka oss ett meddelande här »

Lämna en kommentar