Oas på Sverige 3.0

Idag ”prototypade” jag Oas för första gången, med 140 deltagare på Norrsken House i Stockholm i samband med Sverige 3.0. Sverige 3.0 är ett 12 timmar långt lösningsorienterat samtal om integration i Sverige.

Mellan klockan 17.00 och 18.00, efter sju/åtta timmars verbal prestation, passionerade möten och fantastiskt nätverkande vad det dags för Oas: en timma helt offline och i fullständig tystnad. Inga telefoner, inga datorer, inga samtal.

Att intellektualisera och processa det stora flödet av inspiration och idéer, som alla deltagare gjorde på Norrsken idag, kräver sin avslappning. Denna sortens avslappning hjälper deltagarna att ta tillvara på allt detta fantastiska som de har varit med om under dagen.

Det var otroligt mäktigt att se 140 drivna och engagerade människor stänga av sina telefoner, sänka axlarna och andas djupare. Till en början trevande och utforskande men sedan med en växande närvaro och lugn.

Deltagarna fick välja mellan att pyssla med eller sortera pärlor, meditera/vila/sova i ett mörkt rum eller gå ut på en promenad i solen. Under denna timma rådde tre principer: OFFLINE, TYSTNAD och RESPEKT.

  1. TYSTNAD
    För att kunna varva ner utan att behöva tänka på att prestera verbalt kommer det du vljer att göra ske helt under tystnad.
  2. OFFLINE
    För att kunna lägga intellekt, framåtrörelse och prestation åt sidan behöver du lämna plats för att vara stilla och stänga av och lägga all elektronik åt sidan.
  3. RESPEKT
    För att alla ska kunna känna sig trygga under dess 60 minuter är det viktigt att du tar ansvar för dina behov och att du respekterar andra människors behov. Respektera principerna TYSTNAD och OFFLINE.

Att sedan, efter dessa 60 minuter, återsamlas och se samma grupp i ögonen var fantastiskt fint. Jag blev så rörd och berörd att de alla respekterade inte bara varandra utan också sig själva i tystnade. Att de gav varandra denna stunden. Magi skapades under denna timma och responsen efteråt var överväldigande. Många sa att det var det mest kraftfulla på hela dagen. Och det betydde allt för mig att höra det…

Längtar redan till nästa gång!

/ Victoria

Headerfoto: Norrsken House

Lämna en kommentar