Kan du bli emotionellt undernärd av ständig uppkoppling?

INTERVJU: När Digitox* medgrundaren William Baroumas van Hal besteg Kilimanjaro fick han och alla de andra en åtta dagar lång ofrivillig digital detox från sina telefoner. Det som hände i gruppen berörde William på djupet. Här delar han sin oro för vad en ständigt uppkopplad värld kan komma att göra med oss men också möjligheterna när telefonerna väl stängs av.

*Digitox är ett resort för digital detox; en tid under vilken en person avstår från att använda elektroniska enheter såsom smartphones, surfplattor och datorer. Betraktas som en möjlighet att minska stress och/eller fokusera på social interaktion i den fysiska världen.

Varför tror du att Oas behövs i dagens samhälle?
Jag tror att många går omkring med tankar som: ”Jag borde spendera min tid bättre” eller ”Jag har inte tid att göra det jag vill”. Överdriven och ständig stimuli från smartphones och övriga enheter för uppkoppling gör det svårt för oss att få tid och ro för att nysta ut de tankarna och faktiskt komma fram till vad vi vill lägga tid på. Därför behövs OAS.

Hur tror du tystnaden i Oas påverkar en grupp människor?
Jag tycker att tystnaden kan vara skrämmande. Men för oss som lever i en stad så bör tystnaden ses som ett privilegium. Jag tror att tystnaden för grupper av människor kommer att göra att vi faktiskt ser varandra. När ett sinne eller möjlighet för kommunikation tas bort så brukar de andra att stärkas. Jag hoppas att en grupp människor kan lära sig att vara närvarande kring andra människor trotts tystnad. Kanske kan man titta på någon och bara bekräfta att de är där istället för att ta fram mobilen så fort man står/sitter bredvid en främmande människa.

Vilken skillnad tror du medveten mobilanvändning kan göra för människors stressnivåer?
Mobilberoende är ofta enligt mig en fråga om medberoende.  Frågan är: Hur påverkar det din omgivning? Hur påverkar det stressen hos dina föräldrar när du spenderar mer tid i mobilen än framför läxorna? Hur påverkar du din partner som är stressad eller känner sig förbisedd när du scrollar i Instagram på er enda lediga helg tillsammans?

Förutom det finns det tydliga fysiologiska aspekter som att en skärm som strålar ljus i ögonen på dig lurar din hjärna att tro att det är dags att stiga upp istället för att sova. Jag tror att kunskap om vad som händer i kropp och hjärna vid överdrivet mobilanvändande kommer leda till att beslut fattas hos individen som minskar stress.

Vad missar vi ofta när vi pratar om stress?
Återhämtning. Vi pratar om stress som en kronisk sjukdom eller som ett virus. Det rekommenderade botemedlet är ofta ord som ”ta det lugnt” eller du måste ”hitta balans”. Vad är balans? Många av oss lever liv och jobbar med saker där stress är oundvikligt. Jag tror att det är viktigt att vi börjar utbilda oss och vår omgivning i hur vi återhämtar oss från stress. Precis som att de flesta vet att det är bra att stretcha och få i oss kolhydrater och protein efter träning. Detsamma gäller stress annars riskerar vi både att sträcka oss och bli emotionellt undernärda.

Hur föddes idén till Digitox?
Idén föddes då jag besteg berget Kilimanjaro. Mitt Battery Pack som skulle möjliggöra ett fortsatt mobilanvändande fungerade inte som anvisat och jag blev då ”tvingad” till en digital detox under åtta dagar.

Vad hände egentligen mellan människorna på Kilimanjaro?
Först så skulle arbetstitlar, gemensamma vänner och vem som hade bäst pannlampa med sig avhandlas. När vi pratat klart om vädret där hemma och mobilbatterier och mobiltäckningen började gå mot noll hände något fantastiskt. Filtret för vad man vågar berätta om sig själv för människor man knappt kände försvann. Som grupp talades det om riktiga och viktiga livshändelser. Människor som inte känt varandra bara några dagar innan delade med sig av tankar, glädje och sorg… och så vätskeersättningstabletter såklart.

Vad tror du bristen på social närvaro (i fysiska möten) gör med människor i det långa loppet?
I det långa loppet tror jag att förstör en av de viktigaste möjligheterna till återhämtning från digital stress vilket är social närvaro utan telefoner och övrig uppkoppling. En annan oro är att vi kan med otur förlora förmågan till dialog och långa samtal vilket är av största vikt vid relationsbyggande. Med familj såväl som professionellt.

Vad känner och tänker du när du hör orden ”digital stress”?
En snar framtid, tyvärr.

Varför är vi i behov av digital detox i dagens samhälle?
Något som är viktigt för mig att poängtera här är att jag inte är motståndare till digitalteknik eller motståndare till den digitala uppkopplingen. Tvärt om så älskar jag den! Jag tror däremot att många av oss doppar fingrarna för djupt i syltburken. Lap-tops, surfplattor och smartphones har alla bidragit till en revolution i hur vi kan kommunicera snabbare och tillförskansa oss mängder av information. Det i min mening borde innebära att vi har mer tid till övers för det vi brinner för, hobbys, resor och naturupplevelser. När hantverkarna första gången fick testa en elektronisk skruvdragare kunde de göra sitt jobb mycket snabbare och med mindre skador på leder. Du ser ingen sitta och slentrianskruva plankor i sängen de sista de gör innan de skall sova och de första de gör när de går upp på morgonen. Exemplet är dåligt men jag tror på att tekniken ska befria oss till att få ut mer av våra liv.

Vi behöver digital detox för samma anledning som vi behöver alla typer av avvänjning. Vi överdriver vår konsumtion och vi mår inte bra av det. En digital detox kan hjälpa till att ändra våra digitala vanor så att de påverkar brukaren och omgivningen mindre negativt och slutligen positivt.


Namn: William Baroumas van Hal
Titel: Grundare Digitox
Stad: Göteborg
Hemsida: www.digitox.se
Aktuell med: Digitalt Detox Resort och Vegansk Food truck
Bästa varva-ner-tips: Köp en hederlig klockradio och ladda era telefoner utanför sovrummet för allt i världen.
Detta älskar jag med mobiltelefoner: Egentligen allt men jag måste säga ficklampsfunktionen och möjligheten att hålla kontakten med långväga vänner.
Detta hatar jag med mobiltelefoner: Att vi använder dem på ett sätt som gör att vi får mindre tid med våra medmänniskor istället för mer.


Lämna en kommentar